Het doel van een onderzoeksverslag is om duidelijk vast te leggen hoe het onderzoek is verlopen, zodat een lezer van het verslag precies zou kunnen begrijpen wat er allemaal gebeurd is en het onderzoek in principe na zou kunnen doen.
Bedenk een goed leesbare titel waaruit meteen duidelijk wordt waar het onderzoek over gaat
Schrijf kort op wat het doel van de proef is. Doe dit aan de hand van een onderzoeksvraag. Zorg dat deze vraag erg precies geformuleerd is.
In dit onderdeel geef je een lijst met de spullen die gebruikt zijn, maak je een schematische tekening van de opstelling die je gebruikt hebt en schrijf je een korte beschrijving van hoe je het experiment hebt uitgevoerd.
Hierin vermeld je wat je hebt waargenomen of gemeten. Dit kan met behulp van tekst of een foto, maar meestal worden hier ook tabellen of grafieken verwacht. De richtlijnen voor het maken van een grafiek vind je in hoofdstuk 1 van de tweede klas.
Hierin vermeld je het antwoord op de onderzoeksvraag op basis van de resultaten die je gevonden hebt. Als een experiment niet gelukt is, dan vertel je hier waarin dit niet gelukt is en wat je de volgende keer anders zou doen.
In dit stuk noteer je mogelijke onzekerheden in de resultaten die je gevonden hebt. Het is belangrijk om hier volledig eerlijk te zijn. Ook schrijf je hier op wat je de volgende keer anders zou doen, schrijf je op of er nog vragen onbeantwoord zijn gebleven of dat het experiment weer nieuwe vragen op heeft geroepen die nog niet beantwoord zijn.
© 2016, Stephan P. Dinkgreve Natuurkunde voor de middelbare school